Thursday, 4 August 2011

KOMSAS - CERPEN MEMORI SEORANG TUA

Sinopsis 
Pak Itam (bekas majistret) tinggal di sebuah kampung yang sedang pesat membangun dengan sektor perindustrian. Itu semua untuk membuka lebih banyak peluang pekerjaan kepada anak muda yang tidak berminat lagi mengusahakan sawah atau pertanian.Bagi Pak Itam zaman sekarang bukan lagi berjuang untuk menentang penjajah (orang putih) tetapi zaman mengisi kemerdekaan.Pada zaman penjajahan dahulu Pak Itam seorang pejuang bangsa yang kental dan bebarapa kali merengkuk di penjara akibat mengkritik dasar British yang ”cekik darah” terhadap orang-orang melayu.
Pada hari itu Pak Itam sedang berada di atas kerusi malas tempat dia selalu membaca dan menelaah akhbar sejak dulu lagi bagi meniup semangat cinta akan tanah air ke jiwa masyarakat kampungnya.
Pak Itam sedang memikirkan persiapan untuk merayakan hari ulang tahunnya yang ke 85. Dia rungsing kerana banyak kerja yang belum selesai tetapi nafasnya lega sedikit kerana dibantu Tuk Mat Sarjan Polis pencen. Tuk Mat amat menghormati Pak Itam seorang tokoh pejuang Melayu yang hebat. Kali ini Pak Itam akan mengadakan jamuan besar-besaran kepada semua orang yang mengenalinya. Bukan untuk berbangga tetapi ingin berkongsi pengalaman perjuangannya menetang ”Orang Putih” dahulu.
Darah kemelayuan yang dimiliki oleh Pak Itam sangat hebat tetapi kurang dihargai orang ramai. Dia akan mempamerkan surat dari isterinya Siti Norhidayah yang meninggalkannya bersama-sama dua orang anak tercintanya sewaktu dia merengkuk dalam penjara.
Tuk Mat telah membereskan semua kerja yang diarahkan untuk menjayakan majlis yang akan diadakan oleh Pak Itam seperti menjemput tetamu, menyiapkan bahan pameran, bangsal menjamu selera dan tempat letak kereta. Hanya kepada Tuk Mat diharapkan dapat menyempurnakan majlis penuh makna itu, jika diharap kepada anak muda maka tak menjadilah.
Tuk Mat sekeluarga telah banyak mambantu Pak Itam sejak dari dahulu lagi tanpa mengharapkan balasan. Pada waktu malam bulan purnama Pak Itam terlalu amat gembira kerana cita-citanya untuk menghimpunkan sahabat-handai, anak kampung Langat dan lain-lain akan diadakan esok. Persiapan sudah dijalankan dengan sempurna supaya majlis berjalan lancar.
Pak Itam merasakan dirinya sangat kerdil dan sentiasa bermunajat kepada Allah terutama pada waktu malam. Malam adalah masa terbaik mendekatkan diri kepada Allah. Tiba-tiba Pak Itam mengingati kembali Siti Norhidayah, Izwan dan Nuryani Iman. Dia ingin sangat bertemu dengan anak isterinya yang telah lama terpisah kerana perjuangan.
Pada keesokan harinya Pak Itam telah berpakaian lengkap berbaju melayu yang dijahit oleh isteri Tuk Mat untuk menyambut tetamu. Pelbagai gerai makanan seperti cendol, roti canai, rojak, buah-buahan telah siap sedia menyambut kedatangan tetamu. Maka ramailah penduduk kuala Langat yang datang menjemu, melihat pameran sejarah perjuangan negarawan Pak Itam sambil berhibur dengan persembahan A.Aziz H.M,kumpulan Teater Malininya, Zubir bergitar dari Pusat Kebudayaan UM, Cik habsah ”Ulik Mayang” dan kumpulan Kopratasa yang medendangkan lagu bertemakan perjuangan Pak Itam membela orang Melayu di bumi tercinta suatu ketika dahulu.
Hati Pak Itam agak hiba kerana tidak ramai orang yang dijemput seperti wartawan, ahli sejarah, pelajar-pelajar universiti dan anak isterinya tidak hadir. Kehibaan Pak Itam di pintu pagar turut dirasai oleh Tuk Mat, baginya orang sekarang mudah lupa jasa pengorbanan manusia seperti Pak Itam yang sanggup kehilangan keluarga semata-mata mahu melihat Orang Melayu tidak dipencilkan dibumi sendiri oleh penjajah. Tuk Mat sudah sedia menggantikan Pak Itam menyambut tetamu untuk memberi ruang kepada Pak Itam berehat dan solat zohor.
Pak Itam menuju ke rumah untuk berehat dan solat, kehadiran tetamu pun beransur reda, gerai-gerai makanan juga kelihatan berehat begitu juga dengan kumpulan yang membuat persembahan. Tiba-tiba Rokiah (Kiah) memberitahu Tuk Mat, Pak Itam jatuh pengsang dan kaku tidak bergerak lagi. Semua hadirin membaca yasin dan suasana menjadi semakin pilu dengan berita kematian Pak Itam. Seketika selepas itu masuk seorang wanita tua menghampiri jenazah Pak Itam lalu dia duduk dihujung kakinya sambil meletak jambangan bunga Ros, selepas itu dia beredar dengan tenang meninggalkan Jenazah. Tuk Mat seorang sahaja yang tahu siapa wanita itu? Mungkin orang yang ditunggu-tunggu oleh Pak Itam sejak dari pagi tadi lagi isterinya Siti Nurhidayah.

-TAMAT-

Tema

Harapan nasionalis Melayu yang telah banyak berjasa kepada bangsa dan negara sebelum hari kematiannya. Contohnya, Pak Itam mengingati sejarah waktu mudanya yang keluar masuk penjara, sikapnya yang mahu orang Melayu yang mahu menjadi tuan di tanah air sendiri, dan harapannya agar orang menghargai sejarah perjuangannya.

Persoalan

1)       semangat patriotisme yang ada dalam diri pejuang untuk menentang penjajah.
Contohnya, Pak Itam dipenjarakan beberapa kali kerana menentang kerajaan inggeris demi menuntut kemerdekaan.
2)       Pelbagai cabaran dihadapi pada zaman sebelum kemerdekaan Negara.
Contohnya,  Pak Itam terpaksa menghadapi pelbagai rintangan termasuklah berpisah dengan isteri serta anak-anaknya dalam usaha hendak membebaskan bangsa dan negaranya daripada cengkaman penjajah.
3)       perasaan kecewa seorang pejuang Negara pada saat-saat akhir hidupnya.
Contohnya, Hati Pak Itam agak hiba kerana tidak ramai orang yang dijemput hadir pada hari lahirnya seperti wartawan, ahli sejarah, pelajar-pelajar universiti dan anak isterinya.

Watak dan perwatakkan

1)       Pak Itam- 85 tahun, beliau pejuang Melayu yang menentang penjajah Inggeris dan Jepun. Beliau pernah menjadi Majistret Melayu yang pertama tetapi melepaskan jawatan tersebut kerana ingin berjuang untuk membebaskan negara melalui hasil penulisannya. Seorang yang tegas dan berdisiplin. Beliau merupakan pesara polis berpangkat sarjan dan pernah dipenjarakan beberapa kali. Hidup sebatang kara selepas bercerai dengan isterinya. Meninggal dunia semasa majlis hari lahirnya.
2)       Tuk Mat- pesara polis dan jiran Pak Itam. Beliau banyak membantu Pak Itam untuk 3)          menyediakan bahan pameran. Pipi kanannya berparut kerana terkena peluru Bintang Tiga dalam satu pertempuran.
4)      Siti Nurhidayah- bekas isteri Pak Itam. Beliau mempunyai 2 orang anak bersama Pak Itam iaitu, Izwan dan Nuryani Iman. Beliau menuntut fasakh semasa Pak Itam dipenjarakan di Singapura. Semasa Pak Itam meninggal dunia, beliau datang membawa sejambak bunga ros yang diletakkan di hujung kaki Pak Itam.

Nilai

1.       Semangat Patriotik- pak Itam sentiasa cinta akan negara dan bersedia untuk berkongsi pengalamannya ketika berjuang untuk menuntut kemerdekaan tanah air.
2.       Cekal- Pak Itam, walaupun sudah beberapa kali dipenjarakan namun beliau tetap memperjuangkan hak bangsanya.
3.       Berani- Pak Itam memiliki sikap berani menentang Malayan Union yang ingin menjadikan Tanah Melayu sebagai tanah jajahan British.
4.       Bersimpati- Pak Mat yang bersimpati dengan nasib Pak Itam.

Pengajaran

1.       kita wajar menghargai perjuangan nasionalis Melayu yang pernah menuntut kemerdekaan tanah air. Contohnya penduduk Kampung Langat menghargai jasa Pak Itam yang telah berjuang demi bangsa dan negara.
2.       kita harulah berani memperjuangkan hak kita walaupun berhadapan dengan pelbagai rintangan. Pak Itam memperjuangkan hak bangsadan negaranya daripada penjajah walaupun dia dipenjarakan beberapa kali serta terpaksa berpisah dengan isteri dan anak-anaknya.
3.       kita perlu menghormati orang yang lebih tua. Rokiah dan anak muda Kampung Langat amat menghormati Pak Itam.
4.       Perjuangan yang ikhlas adalah perjuangan yang tidak mementingkan diri- pak Itam berjuang demi menuntut kemerdekaan dengan ikhlas tanpa mengharapkan sanjungan atau balasan.

No comments:

Post a Comment